Properes xerrades:


Contes publicats

Contes publicats

dilluns, 12 de maig del 2014

Les lectures recomanades segons l'edat dels nostres fills

L’ hàbit lector comença des del bressol. Aquí mostrem un recomanacions de lectures  que podeu oferir els vostres fills des de nadons fins a l’edat adulta

0-3 anys
L'hàbit lector s'ha de començar a educar des que els fills són ben petits. Quan els expliqueu o llegiu contes establiu vincles afectius amb ells i els ajudeu a desenvolupar el seu llenguatge.
Podeu fer diferents activitats amb els vostres fills:

          Llegiu contes, expliqueu i inventeu històries; als nens petits els encanta escoltar-les i, de vegades, fins i tot us demanaran que els repetiu contes que ja coneixen.
          Llegiu de manera divertida, amb expressió i bon humor. Utilitzeu diferents veus i sons: és una manera de fomentar el gust per la lectura.
          Aneu amb ells a la biblioteca, a mirar contes o participar en alguna de les activitats que les biblioteques organitzen per als més petits. Les activitats lúdiques poden ser el seu primer contacte amb els llibres.
          Acompanyeu-los a llibreries i escolliu llibres que puguin cridar la seva atenció, que expliquin històries a partir d'imatges amb pocs detalls perquè les reconeguin amb facilitat.

Per escollir llibres per als més petits és preferible que tinguin pàgines dures i resistents que els ajudin a passar els fulls fàcilment, que siguin de roba per si se’ls posen a la boca o de plàstic per poder-hi jugar a la banyera. 
Quan els infants ja són una mica més grans la temàtica comença a tenir importància. Podeu escollir llibres que tinguin protagonistes o temes amb els quals es puguin identificar: nens de la mateixa edat, animals, rutines o hàbits, etc. Cal que siguin històries curtes.
  
           
3-6 anys
En aquesta etapa els nens ja dominen el llenguatge oral i s’inicien en el procés d’aprendre a llegir i escriure. Per despertar l’hàbit lector, és positiu compartir el gust pel món dels llibres dins l’espai familiar.
Per escollir un conte per als vostres fills tingueu present que a partir dels 3 anys ja poden tenir una mica de text, amb vocabulari o frases senzilles i amb lletra grossa, tot i que encara han de tenir imatges que els ajudin a comprendre el text. 

Per reforçar el seu procés d’aprenentatge de la lectura:
          expliqueu o llegiu contes, inventeu històries de manera habitual;
          trieu contes adaptats als seus aprenentatges i rutines;
          aneu sovint a les biblioteques amb ells, tant per triar llibres adequats per a la seva edat com per participar en les activitats que s’organitzen;
          visiteu llibreries per conèixer les novetats, demanar consell sobre els temes que agraden més en aquestes edats o participar en les activitats que organitzen. A més, pot ser una activitat lúdica i divertida per fer en família.


 6-12 anys
En els primers anys d’aquesta etapa els fills estan acabant d'assolir la mecànica de la lectura. Necessiten, per tant, llibres amb capítols curts, lletra grossa i amb imatges (dibuixos o fotografies) que ajudin a entendre la història.
A partir dels 9 anys, són més autònoms a l'hora de llegir i tenen més criteri per escollir les lectures que els interessen. Els llibres ja poden tenir capítols més llargs, històries més complexes, menys il·lustracions i informacions de temes actuals que siguin del seu interès.

Per estimular la seva imaginació i educar-los en l'hàbit lector, heu de tenir en compte que:
          en els primers anys prefereixen els llibres que relaten històries quotidianes i llegendes o faules amb varietat de personatges (reals i fantàstics);
          a partir dels 9 anys els agraden les històries d'acció més complexes (misteri, ciència-ficció, còmics) i amb personatges que s'enfronten a problemes propis d’aquestes edats (la relació amb els amics, les seves emocions…);
          és convenient que els acompanyeu a la biblioteca que tingueu més a prop de casa perquè mirin i triïn llibres, perquè participin en activitats lúdiques sobre lectures o perquè puguin estudiar, fer deures o treballs escolars;
          també podeu anar amb ells a alguna llibreria, on us poden orientar sobre les darreres novetats, quins llibres els poden agradar més, etc.

 
12-18 anys
En aquesta etapa, els adolescents consoliden l'hàbit lector que els acompanyarà durant la resta de la seva vida. S'inicien en la lectura d'articles, llibres informatius, poesia… Cada vegada poden llegir llibres més extensos, fins i tot trilogies.
Per consolidar aquest hàbit és important fer veure als joves que llegir és una manera entretinguda de passar l'estona i una font de plaer.
En ocasions, joves que eren bons lectors deixen de llegir. Alguns dels motius poden ser que es relacionen més amb els amics, augmenten les hores d'estudi, fan més activitats extraescolars, etc.
Per reforçar el seu gust per la lectura podeu:
          ajudar que trobin llibres amb protagonistes i temàtiques amb què es puguin identificar (amor, amistat, misteri, música, esport…),
          proposar la lectura en altres formats, com ara llibres digitals, blogs, pàgines web…
          acompanyar-los a llibreries especialitzades en temàtiques del seu interès, on poden conèixer altres joves amb les mateixes preferències, participar en activitats de foment de la lectura o consultar les darreres novetats,
          fer-los veure que la biblioteca pot convertir-se també en un punt de trobada amb els amics, on poden estudiar, fer treballs, passar una bona estona amb llibres, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada